Een gezegend Offerfeest!

vormings3daagse dag 2
23 juli 2019
Racisme in de sportwereld
18 september 2019
Show all

Een gezegend Offerfeest!

Op zondag 11 augustus 2019 vieren alle moslims over heel de wereld het Offerfeest. Het is een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving.

Hoe ziet zo’n dag er eigenlijk uit?

Eerst wordt de moskee bezocht, waarna je elkaar begroet en feliciteert. Daarna ga je naar huis en kleed je je om in je beste outfit. Het feest kan beginnen! Het Offerfeest vier je uitgebreid met familie en vrienden. Er worden heerlijke gerechten voorgeschoteld. Op de achtergrond hoor je de potten en pannen dansen, de geuren en aroma’s die door de ruimte zweven, het geruis van de vlammen van het fornuis. Daarna met zijn allen aan tafel, genietend van het lekker eten en vooral genieten van het samen zijn.

Wat is de betekenis van het Offerfeest?

Het Offerfeest is een beetje vergelijkbaar met Kerstmis, waarbij christenen vaak in familieverband de geboorte van Jezus vieren. Het Offerfeest draait rond o.a. vergeving. Moslims nemen de tijd om de mensen die hen onrecht hebben aangedaan, vergeving te schenken. Ze hebben ook extra aandacht voor armen en minderbedeelden en de banden met familieleden worden opnieuw aangehaald. Mensen die in het ziekenhuis liggen of eenzaam zijn, wordt in die periode een bezoekje gebracht.

Het offerfeest staat in het teken van de profeet Ibrahim. Ibrahim, ook gekend als Abraham, wordt beschouwd als aartsvader van zowel het christendom, jodendom en de islam. Vele moslimgezinnen offeren ter nagedachtenis van de profeet een dier. Het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden of minderbedeelden.

Het offeren staat ook voor het verdelen van uw rijkdom, jezelf voeden en ook tegelijkertijd de ander voeden. Deze volgende woorden werden ook door de profeet gezegd: “Degene die slaapt met een volle maag terwijl zijn buur honger heeft, is niet één van ons”.

Daarom kan je ook een gift doen aan armen of hulporganisaties. De offergave staat dus symbool voor trouw, liefde en dienstbaarheid.

Voor alle moslims over heel de wereld, Eid mubarak oftewel een gezegend Offerfeest!

Liefs,

Het OBJ-team.